Klimaat Tenerife

Tenerife ligt voor de Afrikaanse kust en heeft dus een heel wat gunstiger klimaat dan Europa. Reden waarom velen dan ook voor dit Canarische eiland kiezen voor hun winter of voorjaarsvakantie. Tenerife heeft, met name in de vakantiecentra in het zuiden, een stabiele temperatuur tussen 20 en 25 graden. Niet voor niets wordt Tenerife “het eiland van de eeuwige lente” genoemd.

Het klimaat van Tenerife

mallorca

Tenerife heeft een subtropisch klimaat. Maar omdat midden op het eiland de vulkaan El Teide ligt, die de vochtige wolken vanuit de Oceaan blokkeert, is er sprake van andere weersomstandigheden op het noorden dan in het zuiden. Het klimaat Tenerife in het noorden is veel vochtiger met ongeveer 900 mm neerslag, terwijl het zuiden warmer en met 150 mm neerslag aanzienlijk droger is. De vakantiebestemmingen zijn dan ook vrijwel allemaal in het zuidwesten geconcentreerd.
Soms, als het klimaat Tenerife sterk beïnvloed wordt door de warme, droge windstromen uit de Afrikaanse woestijn, loopt de temperatuur wel eens op tot boven de 35 graden.

Wanneer kun je het best Tenerife bezoeken
De klimatologische omstandigheden van de lage en de hoge gedeeltes van het eiland willen nog wel eens behoorlijk verschillen. Vooral buiten de zomerperiode is het op (de hellingen van) de berg El Teide, die centraal op het eiland ligt, nog behoorlijk fris. Zoals we dan plegen te zeggen: “dat scheelt een lange broek en een jas”.
In de lagere gebieden van het eiland is het hele jaar wel sprake van een heerlijke temperatuur. Tenerife is niet voor niets een heerlijke locatie, ook voor de wintermaanden. Komt men echter echt om te zonnen en te zwemmen aan de kust, dan is de beste periode mei tot en met oktober. Het klimaat in Tenerife is dan heerlijk: de kans op regen is dan nihil tot extreem laag en de zon schijnt er dan de gehele dag.